Работа от къщи или от офис - плюсове и минуси


23 Mar
23Mar


Напоследък ни са наложи да опитаме какво е да работиш от къщи и се оказа, че това, което преди ни изглеждаше голямо предимство, всъщност си има своите негативи и пасиви. 

Да разгледаме плюсовете и минусите на тази наложена ни от обстоятелствата ситуация.

Плюсове:

1. Да, не ставаш сутрин рано и не бързаш за работа.

2. Да, не е нужно да си облечен служебно или представително, според естеството на работа, освен ако не водиш конферентни разговори с други хора. 

3. Да, чудесно е да не пътуваш до работата всяка сутрин, да се бориш със задръстванията, блъсканицата и евентуалните закъснения.

4. Да, не ти се налага да се справяш с всевъзможни ситуации, свързани с практическата ти работа на място.

5. Да, не е нужно да звъниш на членовете на семейството си, за да проверяваш как са, защото те са вкъщи, заедно с теб.

6. Да, винаги можеш да станеш от бюрото (или мястото, което си определил за дейността си), да се разстъпиш, да пиеш чай или кафе, когато си искаш, да се разходиш до кухнята и да хапнеш нещо или да направиш нещо, което няма как да правиш в един офис.

7. Да, работното време си го определяш ти, стига да не си свързан с конкретната работа на целия екип и това да те поставя във времеви рамки.

8. Да, не излизаш да си купиш нещо бързо за обяд. Може да си направиш нещо топло и вкусно вкъщи, освен ако не искаш просто да се разстъпиш (ако няма наложени външни ограничения).

9. Да, чувстваш се по-самостоятелен и по-освободен от формалности, свързани с работата в един офис.

10.  Служебните разговори и срещи си ги правиш от вкъщи и това те кара да се чувстваш по-спокоен и освободен.  

11.  Спестяваш си някои социо-емоционални драми от колегиално естество.  

12. Ако си жена, вечер не се прибираш с мисълта, че трябва да минеш през магазина, за да напазаруваш, после да сготвиш, да свършиш належащата домакинска работа, да обърнеш внимание на всички членове на семейството, особено на децата, а като най-после изпълниш и последния си ангажимент, да седнеш да довършваш нещо, взето за домашна работа от офиса в къщи. 

13. Обикновено след работа се прибираш уморен и изцеден във всякакъв смисъл – физически, емоционално, психически и ти трябва време, за да се усетиш на себе си и да се поотпуснеш, преди на другия ден да се „гмурнеш отново в същия басейн“. Вкъщи понякога може да си спестиш това, ако естеството на работата и нивото на лична организираност го позволяват.

14. Не очакваш с нетърпение да дойде уикенда, за да се откъснеш от това напрегнато, но и рутинно ежедневие, което износва неимоверно много, за да можеш да се отдадеш на семейството си, на спорт, на някое любимо хоби. Е, жените започват със задълженията към дома, но и това вече е на по-спокоен ход.

 

Минуси

1. Работата от къщи за някои професии често е по-натоварваща, отколкото работата с определено работно място. Особено ако непрекъснато ти звънят или те „замерват“ със съобщения и чатове по телефона или на компютъра. Всичко това действа много изнервящо и те кара да се чувстваш притиснат и неспокоен, нищо че си вкъщи. Дори нещо повече – при положение, че поне досега си се чувствал по-спокоен и в по-голяма конфиденциалност вкъщи, сега изведнъж няма място, на което да се чувстваш у дома си.

2. Членовете на семейството ти, когато и те са си вкъщи, приемат твоето присъствие за нещо, което може да използват в своя полза – да те търсят за каквото му хрумне, включително и за неща, с които преди са се справяли спокойно и без теб.

3. Ако сам не си определиш работно време, рискуваш да превърнеш ежедневието си в непрекъснато работно време и да не отделяш време за себе си и за релакс, от който имаш нужда. В такъв случай, умората се наслоява и се превръща в хронична.

4.  Ако не можеш да излизаш и да се разхождаш, да общуваш с други хора, да имаш време за културни мероприятия и др. приятни занимания, изпадаш в изолация и започваш да чувстваш класутрофобия, затворен между стените на дома си. 

5. Спестяваш си социо-емоционалните драми на работното място, но понякога не може да си ги спестиш вкъщи. Те изникват инцидентно и изневиделица, просто защото сме хора и не винаги премерваме реакциите си спрямо другите, особено ако се чувстваме притиснати от натиска на работата и/или колегите си или шефа си, или пък те самите имат проблем с общуването с вас. 

 

Въпреки че като брой плюсовете са повече от минусите, има хора, които намират минусите за по-съществени от плюсовете. Ако обаче нямаш избор, и се налага да работиш от вкъщи (по ред причини), тогава е добре да се погрижиш да сведеш минусите до нива, които можеш да приемеш по-леко. Ето някои възможности:

1. Да си определите сами работно време и да организирате ежедневието си така, че да не ви липсва свободно време.

2. Да ограничите комуникацията си с колеги, партьори или клиенти в рамките на определено време, в противен случай няма да ви остане време да си свършите съществена част от работата.

3. Да запазите спокойствие на духа и да се научите да гледате на всичко позитивно и добронамерено, да не приемате нищо лично и да търсите решение на проблемите от позицията на наблюдател, а не на потърпевш, т.е. от неутрална позиция.

4. Да определите на членовете на семейството си граници – навлизането в чуждо лично пространство не е приемливо, дори и ако става дума за близък човек. Дори при близките хора това е по-честа и по-опасна тенденция, която може да ви лиши от свое собствено пространство.  

5. Да си определите свои житейски приоритети, да не губите фокуса от своите лични намерения, мечти, идеи. Това ще ви зададе друга перспектива и  ще придаде на съществуването ви друг смисъл, друг поглед върху нещата от живота.    

 

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван на уебсайта.